De ontwikkelingsfasen bij kinderen volgen elkaar snel op. Het is voor een kind belangrijk om niet te lang ‘vast te zitten’ in een ontwikkelingsfase en gezond door te kunnen groeien.
Door te praten en spelen met het kind geeft de kindertherapeut het kind de gelegenheid positieve veranderingen tot stand te brengen.
De kindertherapeut creëert ruimte, begrip en keuzemogelijkheden voor het kind. Het kind kan zo een nieuw evenwicht vinden en zich op een prettige wijze verder ontwikkelen.
Ouders zijn het allerbelangrijkst voor een kind! Als ouder wil je graag dat het goed gaat met je kind. Betrokken ouders (en leerkrachten!) merken aan het kind wanneer het een probleem heeft.
Als u zich zorgen maakt over uw kind is het goed om tijdig hulp te zoeken.
Kindertherapie is een kortdurende en intensieve therapie voor kinderen die wat extra hulp nodig hebben. Het kind in ontwikkeling staat centraal!
Als je als ouder merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit en zelf niet meer weet hoe je je kind kunt helpen, kan kindertherapie uitkomst bieden. De therapie wordt door kinderen als leuk ervaren doordat er ruimte en erkenning is voor dat wat voor het kind van belang is. Kinderen geven op hun eigen wijze aan, op welke manier en waarmee ze geholpen willen worden. Met spel en interventietechnieken helpt de Kindertherapeut het kind om naar de oplossing toe te werken.
Doel is dat het kind zich weer goed voelt en zich verder kan ontwikkelen.
Bij hechtingsproblematiek is deze kortdurende vorm van therapie in het algemeen niet voldoende. Bij kinderen met hechtingsproblematiek kan de behandeling bestaan uit differentiatie-therapie en/of fase-therapie (volgens de methodiek van Anniek Thoomes-Vreugdenhil). Bij de fase-therapie krijgen de ouders (of verzorgers) een rol als co-therapeut. Bij deze vorm van therapie is er veelvuldig contact tussen de ouders en de therapeut. (Voor volwassenen met hechtingsproblematiek is er de basis-therapie). Bij hechtingsproblematiek zal de behandeling langduriger zijn.
Kindertherapie is integratief. Integratief houdt in dat de Kindertherapeut vanuit verschillende verklaringsmodellen werkt, namelijk:
Welk model vooral wordt gebruikt, is afhankelijk van het kind, het probleem en de situatie. Op deze wijze staat het kind in ontwikkeling centraal en niet de methodiek of de visie van de therapeut.
De Kindertherapeut sluit aan bij de belevingswereld en de klacht van het kind.
In de therapie wordt allereerst de klacht afgebakend. Daarna worden de hulpbronnen van het kind op bewust niveau aangesproken en versterkt. Het kind neemt een actieve rol in het therapeutisch proces. Zo leert het keuzemogelijkheden te ontwikkelen ten aanzien van de klacht. Het kind voelt zich hierdoor sterker en heeft weer controle over zichzelf.
De therapie werkt snel en effectief. Kinderen en ouders zullen al gauw positieve veranderingen merken.
De Kindertherapeut maakt gebruik van:
De Kindertherapeut kan helpen bij:
Als u zich zorgen maakt over uw kind kunt u telefonisch een afspraak met mij maken. Mijn telefoonnummer is 0624229838.
Omdat u als ouder(s) uw kind het beste kent, wordt altijd eerst gestart met een oudergesprek. U kunt dan aangeven welke zorgen u heeft en ik zal u vragen stellen over de ontwikkeling van uw kind. In dit intakegesprek wordt besloten of de therapie van nut kan zijn voor uw kind. Zo ja, dan volgen 5 sessies met het kind. In deze 5 sessies wordt de klacht van het kind afgebakend en wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen van het kind, dit is de exploratiefase.
Na enkele sessies volgt een tweede oudergesprek. Hierin bespreek ik met u de Kindertherapeutische diagnose en het behandelplan. Dan begint de behandelfase waarin ik interventies zal toepassen.
De therapie duurt gemiddeld 6 sessies. De duur is afhankelijk van het kind, het probleem en de situatie. Met regelmaat vindt een oudergesprek plaats.
In de oudergesprekken wordt het proces (de voortgang) van de therapie besproken. De daadwerkelijke inhoud van de therapie is privé van het kind. Tevens zal ik adviezen voor thuis met u bespreken.
Indien nodig kan ik als aanvulling op de therapie begeleiding (kindbegeleiding en/of ouderbegeleiding) geven.
Kind zijn is niet altijd even makkelijk!
Ook al weet je dat je ouders heel veel van je houden. Ook al weet je dat er veel mensen om je geven….. Je kunt je soms toch erg rot voelen!
Je kunt dan heel boos zijn,
of juist bang,
of verdrietig,
of iets anders….
Je kunt je rot voelen omdat je bijv. gepest wordt op school of omdat je ouders zijn gescheiden. Misschien denk je ook wel eens:”Niemand begrijpt me!” en voel je je heel alleen.
Alle kinderen hebben wel eens last van een rotgevoel. Gelukkig duurt dat meestal niet zo lang en kun je je daarna weer gewoon en lekker voelen.
Maar er zijn ook kinderen die langer last hebben van een rotgevoel. Dan lijkt het net alsof dat rotgevoel diep van binnen zit, alsof het er niet uit kan.
Soms weet je niet eens precies wat je nou voelt en waar het door gekomen is.
Soms heb je er zoveel last van dat je niet eens meer blij kunt zijn en spelen en leren.
Soms merk je alleen maar dat anderen last van je hebben en voel je zelf niets.
Soms is het zó erg, dat het je allemaal niks meer kan schelen…
Veel kinderen denken dat ze er alleen voor staan. Ze weten niet hoe ze hun probleem kunnen oplossen. Of ze komen er niet uit met hun ouders of juf / meester.
Als je wilt, kan ik je helpen!
Ik kan kinderen helpen om hun leven leuker te maken. Samen gaan we onderzoeken wat jij nodig hebt om je beter te voelen.
Dat is bij ieder kind weer anders. Jij bent uniek! Jij bent de enige die weet wat je nodig hebt om je beter te voelen. Dat gaan we samen uitvinden.
Zo kan je er dan zelf voor zorgen dat je leven leuker wordt! Vaker blij zijn en lachen, dat wil toch eigenlijk iedereen?
Mijn naam is EstherIk help kinderen die ergens last van hebben om te ontdekken hoe ze zich weer blij kunnen voelen. Ik kan je helpen om je leven weer leuker te maken. |
Omdat je ouders je beter kennen dan wie dan ook, ga ik eerst een keer met hun praten. Dan kunnen ze ook meteen zien hoe het hier is.
Daarna kom jij! Het gaat natuurlijk om jou!
Je komt dan bij mij praten en spelen. Dan gaat het helemaal om jou en je kunt zelf kiezen wat je wilt doen. Er is veel speelgoed in de therapiekamer: verkleedkleren, spellen, barbies, voetbal, hockeysticks, boksbal, knuffels, knutselspullen en noem maar op. Je kunt ook iets van jezelf meenemen als je dat wilt.
Alles wat je doet en zegt in de speelkamer bepaal jijzelf. Zonder toestemming van jou zal ik dat nooit doorvertellen. Alles wat jij zegt en doet vind ik heel belangrijk en probeer ik zo goed mogelijk te onthouden.
Als ik iets vergeten ben, zal jou vragen hoe het ook weer zit. In de speelkamer gebeurt niets wat jij niet wilt. Alles wat er in de speelkamer gebeurt, is privé.
Nadat jij een paar keer bij mij bent geweest, ga ik weer met je ouders praten.
We gaan dan praten over jou! Over hoe het met jou gaat. Of het je al een beetje lukt om je blijer te voelen en om je leven leuker te maken. Ook geef ik ze dan wat tips over hoe ze jou daarbij kunnen helpen.
Als je wilt kom ik bij je op school kijken, dan kan ik ook wat tips geven aan je juf/meester.
Kinderen vinden het erg leuk om bij mij te komen praten en spelen. Je zult merken dat je je al snel sterker zult voelen. Je gaat dan ontdekken hoe je het best met het rotgevoel om kan gaan. Je wordt blijer en het lukt je steeds beter om je leven leuker te maken.
Als jij denkt dat je mijn hulp nodig hebt, kun je aan je ouders vragen of ze een afspraak met mij maken. Ze kunnen mij bellen (06 24229838) of mailen estherapie@estherdejoode.nl
Het is erg dapper om hulp te vragen als je dat nodig hebt!!!
Jij kan het!